Flerkulturelt-arbeid

Historien bak Flerkulturelt arbeid i ROM-Agder

Høsten 2015 arbeidet ROM med en brukerstyrt studie av et lavterskel møte- og samtaletilbud som ble kalt «kjøkkenpraten». Tilbudet hadde foregått i flere år i Agder i samarbeid med Mental Helse. Den brukerstyrte studien ble støttet av DAM-stiftelsen med formål å lage en Veileder for oppstart og drift av Kjøkkenprat. Under prosessen ble det åpnet «kjøkkenprat» på morsmål for flyktninger fra Kurdistan. En periode var det tre ulike grupper, en åpen gruppe, en for enslige mødre og en ungdoms gruppe. Møtene foregikk på morsmål og hensikten var å unngå språkbarrierer, inkludere alle i å dele opplevelser og erfaringer. Morsmål er knyttet til identitet og er grunnleggende for å uttrykke følelser. Dette spiller positivt inn på helsa vår, og gjør noe med trivsel og styrker forståelse gjennom dialog.

Kurdisk Humanitær forening ble etablert i 2017 da et stort jordskjelv rammet det kurdiske samfunnet og førte til at flere kurdere bosatt i Norge mistet mange av sine nærmeste. Humanitær hjelp til kurdere startet på ROM med fokus på:

•  Samtaler

•  Ut på tur i naturen.

•  Temasamlinger

•  Undervisninger i samfunnslære

•  Dikt, historier og dans

Behovet for samlinger økte i sommermånedene da mye annet var stengt. Flere etnisiteter kom. Det ble viktig å arbeide i traumelandskapet og skape forståelse i møte med våre nye landsmenn. Forhåndsbestemte tema fungerte. Dette kunne være;

•   Historier som ga gjenkjennelse/resonans hos flere

•   Skam; åpenhet og forståelse

•   Følelser, følelser på morsmål; hvordan uttrykke følelser

•   Fryktens mange ansikt

•   Mor/far/indre dialog – bevisstgjøring av hvordan dette påvirker oss.

ROM så behovet for en organisasjon med fokus på Recovery arbeid i det flerkulturelle miljøet, som inkluderte folk med ulik bakgrunn. Resultatet ble en ny forening «Foreningen for Flerkulturelt Recovery-Arbeid» (www.ffra.no) som i dag er en av foreningene som jobber sammen med ROM-Agder innen Recovery-tenkning for ulike kulturer, og tilbyr lavterskeltjenester og aktiviteter.


Utvikling av vårt arbeid med ulike flerkulturelle organisasjoner

(Vi oppfordrer til bruk av morsmålet)

Flerkulturelt recoveryarbeid og opplæring gjennom recovery.

Vi i ROM-Agder verdsetter et kulturelt mangfold gjennom egen praksis samt ved å støtte flerkulturelle samarbeidsparter. Vi fortsetter å arbeide for å fremme forståelse for den enkeltes ulike opplevelser og finne broer som fører oss sammen uavhengig av hvor vi kommer fra.

Videre ønsker vi å sette søkelys på menneskelige ressurser og de mulighetene som ligger i hver enkelt av oss. Dette er kjernen i recoveryorientert arbeid.

I en verden der flere land igjen opplever krig, er det viktig å forsterke flerkulturelt arbeid. Det er også viktig at ROM bidrar med støtte og veiledning til de ulike flerkulturelle organisasjonene som samarbeider med oss. Vi ønsker at:

•  Arbeidet kvalitetssikres med tanke på recovery tilnærming.

•  At det sikres et mangfold av flere etnisiteter

•  At aktivitetene kvalitetssikres med tanke på innhold og tema.

Oversettelse av kurs som fremmer Recovery.

ROM-Agder har holdt recoveryorienterte kurs på norsk siden 2021. Høsten 2023 ble et av disse kursene; Traumebevisst omsorg – TBO, oversatt til spansk, polsk, kurdisk og ukrainsk.

• TBO (Traumebevisst Omsorg) kurs; har som mål å gi grunnleggende forståelse for hvordan påkjenninger kan føre til psykiske, fysiske og relasjonelle reaksjoner. Denne forståelsen står i sentrum for oversettelse av kurs til ulike morsmål, til å kurse kursledere og i oppfølging av disse.

• Å lære TBO som hjelp i personlig recovery og som hjelp til stressmestring er viktig. Hvordan forstå traumelandskapet, hvordan forstå seg selv og andre er for mange helt nødvendig med tanke på å finne veien tilbake til et fellesskap.

• Medbestemmelse og frihet til å velge kulturelt mangfold åpner dører ut av ensomhet.


Kjøkkenprat et Recovery sted.

Kjøkkenpraten er et fint møtested for andre kulturer å begynne samtaler omkring noe av det som oppleves vanskelig å snakke om. Kjøkkenpratlederkurs tilbys til flerkulturelle organisasjoner slik at de kan holde kjøkkenpraten på ulike morsmål, men med en struktur som er laget for å skape trygge rammer. Det er flere som bruker Kjøkkenprat innenfor sine virksomheter. Kaffeprat eller Pusterommet er andre navn som blir brukt om dette konseptet.


Flerkulturelle samarbeidspartner.

RAZEM=sammen. Norsk-polsk forening som har som hovedmål å samle den polske minoriteten bosatt i Norge gjennom ulike aktiviteter. Blant dem dekker de området psykisk helse for medlemmer og familier.

Ukrainsk organisasjon i Agder. Forening for å hjelpe ukrainere og Ukraina. Denne foreningen jobber også innen psykisk helse for sine medlemmer og familier.

Foreningen for Flerkulturelt Recovery-arbeid (FFRA). Forening som jobber med Recovery-tanke. Siden oppstarten i 2017 har den vært støttet av ROM-Agder. Hun søker for tiden på prosjekter for å oversette kursene som Recovery promoterer, undervise i disse kursene på ulike morsmål og være en møteplass og aktiviteter for ulike kulturer.

FIDA - Forum for integrering og dialog, Agder. FIDA arbeider for å fremme integrering og dialog mellom ulike kulturer i Kristiansand og omegn. De har ulike arrangementer innen kultur, språkkurs for innvandrere, workshops og seminarer om temaer som arbeidsmarkedet, utdanning og helse, sport- og fritidsaktiviteter for barn og voksne og dialogmøter for å fremme forståelse og dialog mellom ulike grupper i samfunnet.