Kjøkkenpraten

en lavterskel møteplass for den gode samtalen 

Kjøkkenpraten ble opprettet basert på kjennskap til selvhjelpsgrupper; som en møteplass for brukeres erfaringskunnskap. Navnet Kjøkkenpraten ble gitt ut fra erfaringer fra institusjonspsykiatrien der pasienter var sammen med kjøkkenpersonalet til en kopp kaffe, eller de fikk tatt ut frustrasjon ved å kna brøddeig. Etter sykehusoppholdet var det noen av pasientene som hevdet at kjøkkenpraten var det som reddet dem.

Hva er en Kjøkkenprat (KJP)

Vi har alle en psykisk helse, og målgruppen for Kjøkkenprat er å komme sammen og utveksle erfaring, ideer og følelser som kan hjelpe andre. Kjøkkenpraten foregår som en samling rundt et stort bord. Den er åpen for alle, unge, eldre og ulike kjønn. En Kjøkkenprat ledes av to personer. Hovedleder har kurs og erfaring med å lede grupper. Med-leder kan være en som er i opplæring for å lede. Kjøkkenpraten har også vært en møteplass for integrering av erfaringskunnskap og fagkunnskap. Er man på Kjøkkenprat, som leder eller deltaker, snakker man om egne tanker, følelser og erfaringer. 

Praten foregår i runder slik at alle tilstedeværende gis anledning til å snakke. Metaforen "Været inni deg" benyttes til å beskrive hvordan man har det i dag. Det er ingen plikt til å dele personlige ting. Det åpnes for forslag fra deltakerne til tema som ønskes reflektert over. Kommer ingen med det, kan leder komme med et forslag. Erfaring viser at samtalene flyter best når det er et tema deltakerne kan snakke om. I kjøkkenpraten inngår også servering av et enkelt måltid mat. Kjøkkenpraten varer 2 timer.

ROM- (Råd og Muligheter)- Agder har mange års erfaring med å legge til rette for Kjøkkenprat i egne lokaler eller rundt omkring hos våre samarbeidsparter. Vi har også Kjøkkenpratlederkurs, som er opplæring for de som ønsker å lede Kjøkkenpraten.

Hva sier folk de har fått ut av å komme til en Kjøkkenprat?

  • Å bli sett, møtt og ønsket velkommen gir verdifølelse.  

  • Å komme seg opp om morgen og ut av isolasjon er å ta ansvar for seg selv. 

  • Kjøkkenpraten gav håp og fikk meg i gang med livet igjen.  

  • Å vite at en ikke er alene om å ha det vanskelig, gir styrke og samhørighet.  

  • Samhørighet bygger opp mening med livet.  

  • Taushetsplikten er alfa og omega for trygghet og tillit. 

  • Struktur gir forutsigbarhet og trygghet. 
    • Trygg og respektfull atmosfære gjør at folk tør å åpne seg.
  • På Kjøkkenpraten bygges vennskap. 

  • Etter Kjøkkenprat har jeg våget meg på andre arenaer. 

  • Kjøkkenprat er ikke terapi, men har terapeutisk effekt. 

  • På Kjøkkenprat får jeg mine egne følelser og behov tilbake.

  • Dette må flere få mulighet til.

  • Helsefagfolk inngår i en annen rolle enn tradisjonelt.

  • Vi finner selv en løsnings vei

Velg en organisasjon og du vil bli omdirigert til FB/web-siden. Ta kontakt.


Hjørnet Dagsenter - Vennesla: KAFFETREFF. Disse er fastsatt til andre onsdagen hver måned, fra 19.00 til 21.00. - Sentrymsvegen 47 - Vennesla.


Lassens Hus i Arendal:  Setter opp Kjøkkenpraten på etterspørsel. Kommer snart med Kjøkkenpratlederkurs for interesserte som ønsker å ha mulighet til å lede Kjøkkenpraten.  


Lillesand Ressurssenter har både Kjøkkenprat og det settes også opp Kjøkkenpratlederkurs på bestilling. Kjøkkenprat: Torsdager kl: 17-19. Åpen gruppe og ingen påmelding. (Det er en type selvhjelpsgruppe der vi snakker om temaer som hjelper oss å styre livene våre bedre. Vi deler alle våre ideer, erfaringer og følelser som kan hjelpe andre.) 


Mental Helse Kristiansand: Kjøkkenprat for kurdere, ukentlig, på tirsdag, 12:00 – 14:00

Jørgen Moes gate 1 Villa Groheim


Kjøkkenprat på morsmål:

Folks eget språk og kultur er avgjørende for å uttrykke følelser og tanker.

Å kunne samtale og bli forstått tydelig er så viktig når vi snakker om psykisk helse.

ROM-Agder har undervist og oppfordret flerkulturelle eller organiserte minoritetsforeninger til å gjennomføre Kjøkkenprat på sitt eget språk.


Kjøkkenprat på ukrainsk

"Pusterom"


Kjøkkenprat på polsk


Kjøkkenprat på andre språk