et Blå-hest-arrangement
Erfaringskafè DPS Solvang
Regionalt brukerstyrt senter (RBS) ROM-råd og muligheter i Agder fikk i inneværende år tilskudd fra Agder Fylkeskommune for å besøke ulike DPS i Agder med «Erfaringskafe». Formålet er å nå pasienter og fagfolk med inspirerende informasjon om hva ulike frivillige organisasjoner har å tilby i lokalmiljøet. Brukere- og pårørenderepresentanter fra ROM-Agder fikk anledning til å komme til DPS Solvang i Kristiansand en høstdag i november.
Anne Marie Løland har arbeidet ved ROM-Agder i mange år, og fortalte om hva organisasjonen jobber med, hvem som er nære samarbeidsparter og hva de kan tilby. Hun ønsket også å fremheve et 15 år langt samarbeid som har vært med Italia. I dette inngikk kommuner, videregående skole, spesialisthelsetjenesten, Universitetet i Agder og bruker- og pårørende-organisasjoner. Hvert år ble det gjort gjensidige besøk og for å utveksle erfaring.
Vi ble da kjent med Den Blå Hesten i Trieste. Hesten var laget av pasienter og fagfolk ved et stort psykiatrisk sykehus, for å markere omleggingen av psykiatrien i Italia på 1970-tallet. Den var laget i pappmasjé, var 4 meter høy og symboliserte frihet, glede, fellesskap og drømmer om en bedre fremtid. Pasienter skulle få tilbake borgerrettigheter, bo i gode boliger og tilbys lokalbasert psykisk helsehjelp. I Agder synes vi dette er noe å etterfølge. For å feire 15 år samarbeid i 2019, laget kunstneren Olga Lyulchenko en miniutgave av Den Blå Hesten.
Gjennom endringshistorier formidles håp.
Irene fortalte om sin bakgrunn for å måtte søke behandling. Hun var glad for å få oppfølging fra et tverrfaglig team, men poengterte at hun selv har måtte velge å ikke sette seg til hjemme.
Hun tar deltar i på recoverykurs, konferanser, Kjøkkenprat og selvhjelpsgruppe.
Irene sa:
«Jeg har opplevd grenseoverskridelser i
relasjoner, men jeg har forstått at det er også
gjennom å våge nye relasjoner jeg kan få det
bra igjen».
Irene og Anne Marie oppfordret til å bli med i likeperson- og brukermedvirkningsarbeidet som vi gjør i samarbeid med bruker- og pårørendeorganisasjonene.
Flere likte å høre om muligheten til å søke KBT- fagskole for erfaringskonsulenter. ROM-Agder har avtale med KBT og egen avdeling her i Agder.
Både pasienter og ansatte som hadde møtt frem gav tilbakemelding på at denne type Erfaringskafè var hyggelig, nyttig og viktig. Vi ble oppfordret til snart å komme tilbake – da innleggelser ofte er kortvarige, og flere må få info. Det er bra å knytte kontakt med det som kan fremme helse og fellesskap i lokalmiljøene.
FFRA og Suppe for Sjelen
Mauricio og Miriam er frivillige på Foreningen for Flerkulturelt Recovery-arbaid (FFRA), en av ROM-Agder samarbeidsorganisasjonene, de delte noen latinamerikanske sanger som ga et ekstra preg til arrangementet. De delte også sin erfaring ved å organisere det månedlige sosiale arrangementet kalt "Suppe for Sjelen og Temakveld", et rom hvor folk møtes for å ha en hjemmelaget suppe, et tema er utviklet for å reflektere over erfaringer eller kunnskap innen mental helse og tanke Recovery , der vil du møte både nordmenn og innvandrere, og hvert arrangement skaper en underholdende atmosfære og et trygt sted å dele erfaringer. Suppe for sjelen finner sted i Shalam-kafe i Kristiansand sentrum, hvor arrangementet avsluttes med levende musikk.
Ulike gjester kommer månedlig for å dele musikken sin.