Livet finner Sted

07.11.2024

Unik seminar i Mandal

Et fantastisk seminar som gir mennesker anledning til å være den de er. Det er ikke mange arenaer i samfunnet i dag, hvor det å være «naken» og sårbar er så enkelt og samtidig så trygt.

Overskriften for seminaret i år er «Livet finner sted» Om steders betydning for folkehelse og gode liv. I invitasjonen står det; Livet trenger steder. De kan virke oppbyggende og vitaliserende på oss, men også nedbrytende og innskrenkende. Livet leves alltid på konkrete steder, sammen med andre, eller alene.

Leif Roar og Inger fra Energiverket forteller om betydningen av stedene de bruker, og hvordan turer og utflukter kan føre til gode menneskemøter, nye bekjentskap og utvidet kontaktnett. Inger informerer om Recovery College og betydningen av dette stedet for mange av studentene som kommer på kurs der.  

Høydepunktene foruten lunsj med kaffe og kake er musikk av de to bandene som underholder for dagen; Gates of Iris og Husbandet fra Energiverket Vågsbygd. Bengt Erik Vagle med flere forteller fra Musikkloftet ved Frelsesarmeens rusomsorg i Mandal. Betydningen av dette møtestedet kommer tydelig frem gjennom bandmedlemmenes formidlinger. Det har vært og er livsendrende for dem!  

Husbandet til Energiverket Vågsbygd fremfører flere egenkomponerte låter til stor begeistring fra publikum. Disse innslagene understreker temaet for dagen på sin unike måte.   

Det blir en refleksjonsrunde før lunsj med deltakere i et lite panel på scenen. Khunche er ROM's representant. Hun forteller varmt og detaljert om steder hun husker fra barndommen med farger og smaker som ligger lagret som minner i kroppen. Noen av de dukker opp i andre sammenhenger. Naturen gjør sterke inntrykk. Fjelltur i vær og vind. Kontraster og smaksbilder.

Linda forteller om Energiverket Vågsbygd og dets betydning for henne og prosesser hun har vært gjennom. Tankebygninger som har endret seg og myknet henne opp i møte med andre mennesker og i møte med seg selv. Totalopplevelsen har vært livsendrende for henne.

Flere nevner golf og spillets betydning for helsen. Gleden over det å mestre og samtidig være del av et fellesskap.

Dagmar Lia snakker om steder og tilbud for folkehelse i Lindesnes kommune. Om hva bevegelse i uterommet kan bety for kropp og sjel og fellesskap.

Øyvind Hope som er stipendiat ved UiA viser oss en liten del av sin forskning i en formulering; «Livet trenger et landskap». Han har bokstavelig talt vært medvandrer rundt omkring i store og små nærområder, der mennesker finner sine steder av betydning for helse og livskvalitet. Stedene varier. Noen er lavterskeltilbud som Lillesand Ressurssenter. Alle er steder der mennesker forsøker å skape mening sammen, enten gjennom ulike aktiviteter eller samtaler om de eksistensielle spørsmål så vel som de små hverdagslige og praktiske utfordringer flere og flere kjenner på som uoverkommelige.

Dagen avsluttes med fritt ord fra salen, en oppsummering av inntrykk, tanker og refleksjoner. Alle som har jobbet med konferansen og bidratt til at den ble en god opplevelse, blir hedret med en Unik-kopp. Det vanker gode ord og applaus fra de som er igjen i salen.

Thore Dag Bø fra UiA og Trine Hjelmaas Thu, lokalpolitiker fra Vigeland og lastebilsjåfør har mye av æren for et velregissert program, godt overholdt tidsskjema og gode kommentarer underveis.

Det har vært fokus på hver enkelt og vårt ansvar for egen helse, men også på verdien av gode støttespillere og steder som utgjør store forskjeller i menneskers liv. Alt fra Energiverk, Frivillighetssentral til den lokale bensinstasjonen. Et utsagn som fester seg er at kunsten å hjelpe andre er å gjøre det med hendene på ryggen. Det handler om at hver og en trenger å ta ansvar for seg selv uansett hvor tungt og tøft det innimellom kan være. For gjennom ansvar vokser vi som mennesker. Vi opplever at vi kan mer enn vi i utgangspunktet aner. Og dermed oppdager vi at livet er et samarbeid. Det er gi og ta i ulike situasjoner og variasjoner. Og gjennom samarbeid vokser fellesskap og sunne, gode relasjoner.